For to år siden så jeg første gang et smartspeil og tenkte «Sånn vil jeg også ha, det kan da ikke være så vanskelig å lage». Utfordringen lå ikke i å sette sammen speilet, eller programvaren.

En ting jeg ikke likte ved alle smartspeil på /r/DIY var at de var basert på desktop-monitorer eller TV-skjermer, som gjør at de fleste står >= 7 cm fra veggen på grunn av skjermens tykkelse. Jeg grublet i lang tid på hvordan dette kunne løses, og tittet på flere løsninger. Nettbrett fungerer fint som en alt-i-en-løsning, men blir veldig dyrt når man vil ha 15″ eller større. Spesielt lekte jeg med tankten av USB-skjerm, siden de er relativt tynne, all elektronikken er innebygget i kabinettet og de koster langt mindre enn nettbrett. Jeg hadde derimot lyst til å benytte en RaspberryPi 3 som jeg hadde liggende, og konkluderte med at RaspberryPi ikke er kompatibel med USB-skjerm. Valget falt til slutt på en erstatningsskjerm for laptop, disse ligger på ca. 500-1000,- kr basert på hva slags oppløsning du vil ha. Du får også langt dyrere skjermer, så hvis du står med kursiv hos de aller største bankene i landet kan du kjøpe OLED-skjerm.
Ulempen med en laptop skjerm er at du trenger en LVDS som er et grensesnitt for å koble strøm og signaler til skjermen.

MagicMirror ferdig
Smartspeil ferdig

Smartspeil fungerer på samme måte som speil montert i avhørsrom, det er veldig lyst i avhørsrommet, og mørkt i observasjonsrommet. Den lyseste siden reflekteres fra speilets overflate, og siden veldig lite lys reflekteres fra observasjonsrommet, vil man kunne se gjennom fra denne siden. Hvis lysstyrken hadde vært lik i begge rom, så ville man ikke kunnet se gjennom speilet. Denne egenskapen kan vi utnytte til å lage et smartspeil. Ved å vise hvit tekst på en svart bakgrunn så vil kun teksten vises når vi speiler oss.

Siden vi bor i et land hvor hobbyprosjekter ofte koster mye i deler, sendte jeg e-poster til ca. 15 glassmestere for å finne ut hvem som kunne skaffe meg enveisspeil billigst. Enveisspeil går ofte under navnet argus-speil i Norge, men varierer veldig i pris. Speil i størrelse 650 * 450 mm kom på ca 2100,- etter drilling av hull til festene, polering av kantene, og pene festeskruer.
Dette kan gjøres langt billigere ved bruk av vanlig vindusglass og film, men perfeksjonisten i meg visste at den minste luftboble ville irritere meg.

Ebay, DealExtreme, Panduro Hobby og 3D-hubs skaffet meg alle disse delene:

Speil 2100,-
RaspberryPi 3 600,-
Lim, papir og tape 250,-
Avstandsklosser 79,-
Skjerm 600,-
LVDS 200,-
Strømforsyning skjerm 100,-
HDMI adapter 17,-

Montering:

*MacGyver-musikk*

Kutt et hull i hobbypapir litt mindre enn skjermen (3mm mindre fungerte bra), slik at rammen på skjermen akkurat dekker hullet.
Vask så glasset godt, også lim papiret til speilet. Sprüh kleber som jeg benyttet er trolig det mest klissete jeg har holdt på med noen gang, men da det tørket så ga det veldig dårlig kontakt mellom glasset og papiret.

Kutt til papiret langs kanten
Kutt til papiret langs kanten
Montering av hobbypapir på baksiden av glasset
Montering av hobbypapir på baksiden av glasset

Så fester du skjermen til glasset. Jeg benyttet elektrikkertape rundt rammen av skjermen for å øke friksjonen, og redusere lys som slipper gjennom mellom aluminiumsrammen og glasset (sistnevnte er veldig viktig). Du må nå blacke ut baksiden av skjermen hvis du ikke ønsker at speilet ditt skal se ut som en nyere TV med ambient light på veggen bak. Heldigvis så har du en bit papir i omtrent samme størrelse som skjermen, og tape, masse tape.
Nå gjenstår det å koble skjermen til LVDS, og RaspberryPi til LVDS og skru på. Glis deretter fornøyd mens du beundrer deg selv i speilet.

Gliset
Gliset

Fest det til veggen:

RaspberryPi og LVDS er 2,6cm tykke, så du må kompensere for avstanden til veggen.
Hvordan? Du spør din lokale smed om han kan lage noen avstandsstykker i samme metall som de fine festene du kjøpte av glassmesteren. Jeg gjettimerte ca. 10 minutter på metalldreiebenken for å lage dette, smeden ville ha 3000,-. Nei takk!
Hvor vanskelig kan det være å lære seg å lage 3D modeller og få dette printet på 3D-Hubs? 30 minutter i 123D Design og 79,- senere fikk jeg 4 fine avstandsstykker som overgikk alle forventninger. Hvis du vil lage dine egne så finner du arbeidstegningene her: her

Testing
Testing

Software:

MagicMirror² er en open source modulbasert plattform som benytter Electron som wrapper for node.js og express.
Moduler som vises er:

Kalender, klokke, rss-feed og værvarsling.
tredjepartsmoduler som er installert:
DailyXKCD viser dagens XKCD.
MMM-iFrameReload viser værkartet fra earth.nullschool.net
MMM-YrNow viser live værtracking, og varsler meg om f.eks at det skal slutte å regne om 5 minutter.

Etter ett år i bruk:

Jeg skrev dette innlegget på Reddit for ca ett år siden og høstet mange positive kommentarer. Det lille negative som var å finne var knyttet til strømkablene som går fra baksiden av speilet til stikkontaktene. En for RaspberryPi og en for skjerm/LVDS. Jeg skulle gjerne ha fjernet disse ved å ha lagt inn strøm bak speilet, eller kjørt dem på en og samme stikkontakt for en renere look.
Hvis det er helt mørkt i stuen så kan man se at lyset fra skjermen blør litt gjennom glasset, ellers er rammen på skjermen helt usynlig. Dette kunne vært løst med ovennevnte OLED-skjerm som ikke belyser hele bakpanelet, men heller kan skru av individuelle piksel.
Hobbypapiret har løsnet litt i kantene, dette kunne kanskje vært løst ved å benytte et annet lim, men skulle jeg laget det igjen, så ville jeg benyttet sort vindusfilm.

Jeg bruker speilet hver eneste dag, og Yr sin live-varsling er utrolig nyttig når man bor i Norges våteste by. Jeg skulle gjerne laget en modul for Skyss, men de tilbyr ikke åpne data, slik som Ruter i Oslo og Akershus, AtB i Trøndelag og Kolumbus i Rogaland.
Alle som ikke har sett et smartspeil tidligere blir fascinert når de kommer på besøk, men prøver ofte å ta på ting som en touch-skjerm, og det er alltid gøy å vise frem noe man har laget selv.

Om Didrik Sæther

Didrik studerer informatikk i Bergen, hvor han oppnår gode resultater og har flere verv i studentorganisasjoner. Han er sommerstudent i Computas for andre år på rad, og har på kort tid tilegnet seg kompetanse innen web og frontend-teknologi. Lidenskapelig interessert i sikkerhet og har påvist flere feil i eksamenssystemet som benyttes i Norge og resten av verden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *