Cloud entusiaster fra hele verden deltok på Google Next for å få oppdateringer fra søkegiganten. Computas stilte med en AI-ekspert og tre fra ledelsen.

Det ble sagt at antall konferansedeltagere hadde økt fra 2.000 i fjor til nærmere 14.000 i år! Og Google sparte ikke på konfekten. Tre brede temaer ble presentert på keynotes og mer enn 200 break-outs:

  • Elastiske og skalerbare Cloud Tjenester
  • Big Data og Maskinlæring
  • Enterprise-ferdige løsninger

I et forsøk på å oppsummere opplevelsen, siteres Urs Holzle, Google’s senior VP of technical infrastructure:

We’ve put $30 billion into this platform,” Erik Schmidt said. “Why try to replicate that? We’re here for real. This is an incredibly serious mission. The company has got both the money, the means, and the commitment to pull off a new platform of computation globally for everyone who needs it. Please don’t attempt to duplicate this. You have better uses of your money.

Transformasjonen Google har gått gjennom de siste 2–3 årene viser at de har snudd fokus fra å tilby “rimelig” maskinleie til fullt administrerte og nøkkelferdige tjenester som kompletteres av verdens kraftigste infrastruktur. Google har utviklet seg fra et innadvendt selskap med teknologifokus til en utadvendt Cloud-leverandør som tilbyr unike og innovative tjenester. Deres talentfulle eksperter er utrolig hyggelige og ydmyke folk som hjelper kunder og partnere til å transformere sin forretning. Etter nærmere 20 år med investeringer i massiv maskin- og programvareinfrastruktur, åpner Google nå opp sin skattekiste og inviterer oss inn til å bygge fremtidens IT-løsninger.

Tjenestene som tilbys er en drivende konkurransekraft, og for Google betyr det at de kan utnytte den unike teknologien som Colossus storage (enkel umiddelbar tilgang til tusenvis av dedikerte disker), Borg Compute Management (styring av hundretusener av prosessorer) og Jupiter Network (petabit bisection båndbredde) for å lage tjenester som BigQuery. BigQuery var et av “stjerneproduktene” på Google Next og flere store kunder henviste til BigQuery som en slags inngangsport til Google Cloud. Kundene starter gjerne opp med å migrere viktige arbeidsoppgaver til BigQuery, og over tid flyttes resten av IT-infrastrukturen over etterhvert som de erfarer den enorme kraften i Google Cloud Platform. På mange måter er BigQuery en perfekt demonstrasjon av verdens kraftigste IT-infrastruktur. Med Googles maskinvare som analyseplattform er det mulig å skanne tabeller med 1 petabyte med data på mindre enn 4 minutter!

Google lanserte mer enn 200 nye nøkkelferdige løsninger fra nevnte BigQuery og Cloud Spanner til ulike API’er som Vision, Natural Language, Video Intelligence og Translate. Dersom du trenger å streame live tale på et fremmedspråk, transkribere det og oversette til engelsk, trenger du kun noen få linjer med kode for å koble nevnte API’er. I løpet av få minutter har du en produksjonsløsning som umiddelbart kan skalere fra test til millioner av forespørsler per sekund uten en eneste endring.

Fei-Fei Li, sjefsforsker på kunstig intelligens og maskinlæring snakket om neste generasjons AI applikasjoner som Google jobber med. Disse teknologiene vil gjøre en forskjell på selvstyrte biler og helsetjenester, men også Snapchat-filtre og bedre søkemuligheter i Google Pictures. Det store høydepunktet kom da hun kunngjorde en ny måte å analysere video med programvare.

Det nye «Video Intelligence API» ble vist live og det ble det “wow”-øyeblikket man håper på fra keynotes. Ved å spille av en kort reklamefilm kunne man med API’et søke og finne en dachshund i videoen. I en annen demo søkte man  på ordet «strand» og «baseball», og man fant en rekke videoer med baseball- og strandscener med tidsstempler hvor sekvensene fantes.

Google har satt sikkerhet som øverste prioritet for sin Cloud-plattform og er nyskapende innen administrasjon av krypteringsnøkler, Compliance, Data Loss Prevention, og multi-faktor autentisering. Identity-Aware Proxy (IAP) gjør det mulig for kundene å gi sikker tilgang til applikasjoner uten VPN. IAP begrenser tilgang via bruker, identitet, og grupper og kommer med integrerte sikkerhetsnøkler som sikrer brukerne mot phishing. Tjenesten er vesentlig enklere å konfigurere enn tradisjonell VPN og gjør det mye enklere for brukeren. Data Loss Prevention (DLP) skanner data for mange sensitive datatyper og reviderer dem automatisk. For brukeren blir det raskt og enkelt å finne og maskere sensitive data som er lagret i Google Cloud. Vi ser fram til å teste dette API’et opp mot den nye Personvernforordningen (GDPR).

I 2016 ble Coca-Cola, Disney Interactive , Snapchat og Spotify presentert som nye Cloudkunder. I år ble multinasjonale bedriftskunder som HSBC, Colgate-Palmolive , Home Depot, The New York Times, Schlumberger, SAP og Verizon presentert. Ganske oppsiktsvekkende var at SAP nå tilbyr SAP Hana på Google Cloud og at de på sikt vil flytte sin egen SAP Cloud Platform over til Google!

Google retter sin Cloud-satsing mot store selskap og organisasjoner ved å snakke om kostnader. Ifølge Hölzle kaster mange bedrifter bort en masse penger ved å signere på tre-års leiekontrakter for å få de beste priser. Ulempen ved dette er at man blir tvunget inn i faste konfigurasjoner som ikke kan endres, selv om man ikke benytter seg av ressursene.  Han sa videre at Google Cloud Platform er en ekte elastisk Cloud: «Du betaler kun for det du bruker og får automatisk rabatt dersom du bruker den mer over lengre perioder. Og vi varsler deg når du er i ferd med å sløse med ressursene.» På avtalefronten har Google valgt å gjøre det meste stikk motsatt av konkurrentene. Kostnadsfri oppstart av Cloud. Pris per minutt, ikke per time. Volumrabatter og kostnadsfri avslutning av avtalen. Hva sier man til mer elastisk datakraft, smartere løsninger, mindre risiko og lavere priser?

image from Twitter @googlecloud

Etter en interessant uke på tidenes hardcore teknologikonferanse, opplever vi at Google åpner opp sine datasentre og gir oss muligheten til å benytte deres interne verktøy og utrolig dyktige ingeniører til å utvikle vår egen, og våre kunders forretning.  Reklameplakaten som hang på motsatt side av konferansesenteret beskrev følelsen vi satt igjen med: Imagine, learn, build. Det handler ikke om å leie datakraft, men å “Googlifisere” arbeidsprosesser, metoder og kultur.

En av mine kollegaer sa: «Jeg har vært på mange konferanser i min tid, men aldri har jeg blitt så skremt av hvor fort teknologien utvikler seg.» Ingen vet hvor den enorme drivkraften vil ta oss. Det eneste vi kan si er at dette vil endre Computas’ måte å utvikle IT-systemer på, og måten våre kunder vil bruke disse. Dette er Cloud. Dette er framtiden. Dette blir gøy!

Ønsker du se videoklipp fra Google Next 2017? Klikk her

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *